FRoSTA w meksykańskim stylu

Mieszanka czerwonej i czarnej fasoli z kukurydzą, papryką oraz komosą ryżową tworzą wegańskie Chili con quinoa. To propozycja idealna na rozgrzewający, sycący posiłek i nowość w ofercie FRoSTY.

 

Quinoa w Ameryce Południowej zwana jest „matką zbóż”. Znana od tysięcy lat, dopiero niedawno wkroczyła do europejskich kuchni, aby w krótkim czasie zdobyć je szturmem. Chili con quinoa to wariacja na temat tradycyjnej, mięsnej wersji tego dania, jednak w całkiem nowym, warzywnym wydaniu.

 

Propozycję FRoSTY, poza białą komosą, tworzy również fasola w dwóch wersjach: czerwonej i czarnej – składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie meksykańską kuchnię. Razem z soczystą, dojrzewająca na słońcu papryką oraz słodyczą chrupiącej kukurydzy powstaje połączenie nie tylko pyszne i pożywne, ale też bardzo kolorowe. Całość przyprawiona papryką, czosnkiem, kminem rzymskim oraz pieprzem kajeńskim, przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom południowoamerykańskich smaków!

 

 

Do przygotowania dania – zarówno na patelni, jak i w mikrofalówce, wystarczy niecałe 10 minut.

Chili con quinoa znajdziemy w sklepowych zamrażarkach w cenie 10 zł/ 500 g.